XVI. Marosvásárhelyi Diáknapok és Diákfesztivál, 2013. május 8-11.


diaknapok kep      Május 8-11. között szervezte meg a Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség a XVI. Marosvásárhelyi Diáknapokat és Diákfesztivált. A rendezvény rendkívül nagy népszerűségnek örvendett, ennek köszönhetően megközelítőleg 2000 résztvevő várta türelmetlenül a Diáknapok rajtolását. Ők 40 csapatba szerveződtek, plussz, idén előszőr vehetett részt a Veteránok csapata, amelyet a már egyetemet elvégzett, diáknapozó jogukat elvesztett, de még mindig ide vágyó emberek alkottak. Ezen kívül a rendevény számos passzív résztvevőt is vonzott, akik figyelmesen követték a társaikat, amint azok a legjobbra törekedtek.

     A fesztivál elérte az egyik kitűzött célját: a marosvásárhelyi diákok egyesítése, kulturális programokon való részvétel és nem utolsó sorban a hagyomány megőrzése.

A program bemutatása:

     Az idei diáknapok egy gitáresttel rajtolt május 7 - én, amely ízelítőként szolgált az elkövetkezendő pár napra. A tömegben különböző színfoltok jelentek meg, amelyek az egyes csapatokat képviselték, vagy épp a tavalyi diáknapokon való részvételt jelezték, arra utalva, hogy az ideit sem fogják kihagyni. A jókedv és a társaság semmiképp sem hiányzott ezen az estén sem.

     A tulajdonképpeni fesztivál május 8 - án kezdődött, a csapatok 18:00 órakor a főtéren levő virágóránál gyülekeztek, majd ez követte a hagyományos felvonulás a bentlakásokig. Már ezen az estén próbára voltak téve a csapatok: a Cuba/Tineret Klubban a "Kétballábas Vikingek" egy táncversenyen kellett megmutassák ügyességüket.

     Május 9 - én, csütörtökön reggel a csapatok a Week-end-en gyülekeztek majd sportrendezvényeken vettek részt: fiú- illetve lányfoci, kosárlabda, lábtenisz, röplabda. Szünet után mindenki az állatkert előtt várta az utasításokat; a próba neve "Vörös Erik kincse" volt, amely a csapatok ügyességét és kreativitását tette próbára. A kincskeresést éjféli harácsolás követte a Sörpatikában: minden csapat kapott egy listát és a rajta felsorolt dolgokat meghatározott időn belül össze kellett gyűjtse. A napot Vizi Imre élő koncertje zárta.

     Május 10 - én, pénteken zajlottak tovább a sportvetélkedők, ezúttal már az elődöntők, majd rövid pihenés után következtek a Week-ing próbák: kötélhúzás, gyöngyfűzés, úszás, stb. Az esti buli érdekesnek ígérkezett, ugyanis minden csapat kapott egy cetlit, amin egy sztár neve és egy zeneszám volt rajta. A feladat: minél élethűbbé tenni a sztár karakterét majd, ha a zsűri is úgy döntött, az első tíz továbbjutó el kellett énekelje a zeneszámot.

     Az utolsó nap, május 11 - e szintén sporttal indult: döntők fiú- és lányfoci, röplabda, kosárlabda, lábtenisz. Újdonság az idei programban, hogy 15 év után először ismét volt paintball, illetve először szerepel az asztalitenisz. A Gálaestre a Sörpatikában került sor, ahol az első hat csapat mérte össze tudását a színpadon. A záróbulin a DeLaFunk együttes koncertezett, amelyet hajnalig tartó mulatás követett.

     XVI. Marosvásárhelyi Diáknapok és Diákfesztivál a Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség egy sikeres rendezvényének tudható be, amelyre szükség van a szórakozás, a hagyomány megőrzése céljából és nem jöhetett volna létre a Communitas Alapítvány és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség támogatása nélkül.

 írta Tóth Andrea Noémi

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinMixxRSS FeedPinterest