XXII. Tudományos Diákköri Konferencia - Összefoglaló


mogye.kozepesA XXII. Tudományos Diákköri Konferencia 2015. március 21-24. között került megrendezésre, a rendezvény helszínéül pedig a Marosvásárhelyi Kultúrpalota, a Plaza Hotel valamint a Continental Hotel szolgált. Ez a rendezvény olyan egyedülálló alkalom az erdélyi magyar orvosképzésben, ahol a diákok anyanyelvükön mutathatják be az orvostudomány, a fogorvostudomány és a gyógyszerésztudomány szakterületeken végzett tudományos munkásságaik eredményét.

Célunk volt megteremteni egy olyan tudományos diákfórumot, ahol az előadó diákokon kívül az orvostanhallgatók, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) tanárai illetve külföldi előadótanárok egyaránt részt vesznek, ezáltal alkalom nyílik új ismeretek elsajátítására az orvostudomány és a hozzá kapcsolodó tudományágak különböző területeiről. Célkitűzéseink közé tartozott, hogy a diákok már az egyetemi évek alatt belekapcsolódjanak a tudományos kutatásba, melynek alapja a tudományos diákköri tevékenység, a hallgató-tanár műhelymunka; illetve az itt elért eredményeiket egy színvonalas konferencián mutathassák be, amely nemcsak a versenyszellemet táplálja a diákokban, hanem fejleszti előadókészségüket, vitakészségüket, felkészít a szakdolgozat megírására és megvédésére; mindemellett hosszú távon az erdélyi magyar tudományos élet illetve orvosképzés erőforrásainak jelentős alapjául szolgálhat.

Ennek tükrében szinte 350 diáknak sikerült bemutatni tudományos dolgozatát, több, mint 20 témakörben; képviseltették magukat a hazai (Marosvásárhely, Kolozsvár) egyetemek diákjai, ugyanakkor jelentős számú vendégdiák érkezezett, akik a magyarországi orvostudományi egyetemeket képviselték (Semmelweis Egyetem, Szegedi Tudományegyetem, Pécsi Tudományegyetem, Debreceni Tudományegyetem). A rendezvény látogatottsága kb. 800 főre emelkedett.

Március 25.-ét, a szerdai napot többnyire workshopok töltötték ki, ahol előadásonként kb. 30 diák tanulhatott szakmai munkát a kardiológia (Prof. Dr. Benedek Imre-Akut koronária szindróma, Dr. Frigy Attila- Alvási apnoé), gyereksebészet (Dr. Derzsi Zoltán- Új minimálinvazív technikák a gyereksebészetben), nőgyógyászat (Prof. Dr. Szabó Béla- Az endoszkópia szerepe a benignus nőgyógyászati tumorok sebészetében) terén.

Március 26.-án, csütörtökön reggel kezdődött a regisztráció, majd ezt követte az Aneszteziológia, Intenzív terápia, Farmakológia, Nőgyógyászat, Ortopédia, Megelőző orvostudomány ülésszakos hallgatók tudományos dolgozatainak bemutatása. A hazai előadók közül nagy népszerűségnek örvendett Dr. Kovács Judit előadása, míg a külföldi előadók közül Dr. Segatto Emil és Dr. Segatto Angyalka fogorvostudományi témákat mutattak be.

Március 27.-én, pénteken a hivatalos megnyitó ünnepség után a nagytermi előadások a Kardiológia szekció körül forogtak, ahol a diákok dolgozatain kívül előadást tartott Prof. Dr. Entz László, Dr. Csanádi Zoltán, Prof. Dr. Romics Imre, Prof. Dr Tulassay Tivadar. Ezzel párhuzamosan a többi teremben az Urológia, Poszter, Mikrobiológia, Gasztroenterológia, Hematológia, Infektológia, Gyermekgyógyászat témakörök kerültek bemutatásra.

Március 28.-án, szombaton az Endokrinológia, Neurológia, Élettan, Fogorvostudomány, Idegsebészet, Gyógyszerészet, Belgyógyászat témakörök után következett a hivatalos díjátadó, ahol minden témakörben kiosztották a díjakat. Az estét egy állófogadás zárta, amelynek helyszíne Business Hotel volt.

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek és a Communitas Alapítványnak a támogatásukért, ami nélkül ez a rendezény nem jöhetett volna létre.

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinMixxRSS FeedPinterest