TDK


      A Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség történelmében hagyománnyá vált a Tudományos Diákköri Konferencia (TDK) megszervezése, amely minden év márciusának utolsó hetében kerül megrendezésre és 20 éves múltra tekint vissza. Ez a rendezvény olyan egyedi alkalom az erdélyi magyar orvosképzésben, ahol a diákok anyanyelvükön mutathatják be az orvostudomány, a fogorvostudomány és a gyógyszerésztudomány szakterületeken végzett tudományos munkásságaik eredményét. Fontosnak tartjuk, hogy a diákok már az egyetemi évek alatt bekapcsolódjanak a tudományos kutatásba. Az elért eredményeiket egy színvonalas konferencián mutathatják be, amely nemcsak a versenyszellemet táplálja, hanem fejleszti előadókészségüket, vitakészségüket és alkalmat teremt tudományos kérdések megvitatására, eszmecserére.
Konferenciánk országos rendezvény, azonban az erdélyi egyetemekről érkező diákok mellett évente rendszeresen részt vesznek a budapesti Semmelweis Egyetem, a debreceni Orvostudományi Egyetem, a szegedi Orvostudományi Egyetem és a pécsi Orvostudományi Egyetem diákjai is.

A Tudományos Diákköri Konferencia célkitűzései

• A konferencia fő célja megteremteni egy olyan tudományos diákfórumot, ahol az előadó diákokon kívül az orvostanhallgatók, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem tanárai illetve külföldi előadótanárok egyaránt részt vesznek.

• hosszú távon az erdélyi orvostudomány erőforrásainak jelentős növekedését eredményezheti

• tudományos munkára ösztönzi a hallgatókat

• kiváló alkalom az előadókészség fejlesztésére

• felkészít a szakdolgozat megírására és megvédésére

• meghívott professzorok szakmai előadásain alkalom nyílik új ismeretek elsajátítására az orvostudomány különböző területeiről

         Korábbi konferenciákon az orvostudomány olyan híres szaktekintélyei is részt vettek, a teljesség igénye nélkül, mint prof. dr. Szent-Györgyi András (Boston), prof. dr. Kunos György (Richmond), prof. dr. Klein György (Stockholm), prof. dr. Simon Géza (Minneapolis), prof. Dr. Somogyi Péter (Oxford), prof. dr. Vízkelety Tibor (Budapest), prof. dr. Vizi E. Szilveszter (Budapest), prof. dr. Harsányi László, prof. dr. Gulyás Gusztáv, prof. dr. Merkely Béla, prof. dr. Kiss Róbert Gábor.

 

 

írta: Madár István

 

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinMixxRSS FeedPinterest